Νομοθετικές ρυθμίσεις για Ανασφάλιστα Οχήματα

Ο νόμος σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα περιλαμβάνει τροποποιήσεις.

 

Οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται για την ενημέρωση των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων, σχετικά με την επιβολή των προστίμων είναι:

 

 1. Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτωνθα ενημερώνονται γραπτώς με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
 2. Θα πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους εντός 8 ημερώναπό τη στιγμή που λάβουν τη σχετική ειδοποίηση.  Δεν υποχρεούνται ωστόσο να ασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες.
 3. Απαραίτητη προϋπόθεσηγια την ασφάλιση είναι να καταβληθεί πρώτα παράβολο 250 υπέρ του Δημοσίου. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων πρέπει να το προσκομίσουν, την ειδοποιητήρια επιστολή που έλαβαν, στην ασφαλιστική εταιρία της επιλογής τους, για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
 4. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτωνδεν προβούν στις παραπάνω κινήσεις,  θα αποστέλλονται τα στοιχεία τους στο Αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους για την επιβολή προστίμου.
 5. Το πρόστιμο για ανασφάλισταδίκυκλα θα ανέρχεται στα 250€, για επιβατικά αυτοκίνητα στα 500€ και για φορτηγά στα 000€. Παράλληλα με το τσουχτερό πρόστιμο, οι οδηγοί, ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν πρόκειται να αποφύγουν την αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 6 μήνες.
 6. Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημαπροκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνιααφαίρεση άδειας κυκλοφορίαςποινικές κυρώσεις και τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα.
 7. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίαςχρειάζεται η προσκόμιση του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
 8. Για να επιστραφεί η άδεια ικανότητάς οδηγού πριν την χρονικήδιάρκεια που ορίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω, χρειάζεται:
  • Να πληρωθεί το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.
  • Η επίδειξη του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Με τις παραπάνω νομοθετικές προβλέψεις, αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων.  Τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι οδηγοί θα ξεπερνούν κατά πολύ το χρηματικό ποσό μιας ασφάλισης αυτοκινήτου. Παράλληλα θα υποστούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Δείτε επίσης